נקניקים בשמי ברלין

ברלין המאוחדת והמשופצת מקבלת את פני תייריה בקומפלקסים ענקיים - גן עדן לחובבי הקניות והאוכל. אבי שטייניץ ממליץ על מסעדות, בתי קפה ובתי בירה ונקניקיות שווים, וגם שווקים שאסור להחמיץ
אבי שטייניץ
|
מפה
תמונה ראשית עבור: נקניקים בשמי ברלין

קיצור תולדות הבישול הגרמני

ברלין מגלמת בתוכה הלכה למעשה כמה קלישאות: היא גם עיר, שעבר ועתיד משמשים בה בערבוביה, וגם, ובעיקר, עיר שחוברה לה יחדיו (לפני 16 שנה). בנוסף, בברלין העתיד קורם עור וגידים במהירות, ממש לנגד העיניים. כמי שמבקר בעיר אחת לכמה חודשים, אינני יכול שלא להתפעל מקצב השינויים המואץ, שנראה כאילו הוא מתגבר מביקור לביקור. החלק המזרחי של העיר עבר ועובר מתיחת פנים מרשימה. בניינים עתיקים, המיועדים לשימור, שופצו. אחרים, שהוקמו תחת שלטון הקומוניזם (ומצטיינים בכיעורם), נהרסו בחלקם, ובמקומם נבנו קומפלקסים מודרניים וענקיים, כדוגמת "סוני סנטר". האזור בו ניצבה חומת ברלין ושטח ההפרדה משני צידיה משוקמים, ורק פס צהוב, העובר לאורך הכבישים והמדרכות החדשים, וקטע מהחומה שנשמר לטובת הדורות הבאים, מזכירים את שהיה כאן.

שינויים ניכרים מתרחשים גם באזורי הבילוי של העיר. למי שהתרגל למרכז הוותיק במערב העיר, באזור הקופרס דאם, צפויה הפתעה אמיתית: קם לו מתחרה - מרכז העיר המזרחית לשעבר, הנקרא "מיטה". אבל אזור הבילוי הקולינרי הטרנדי ביותר בעיר הוא ה"קשה מרקט", הממוקם בסמוך לבית הכנסת הגדול, באורניינבורגר שטראסה. באזור מרוכזות מסעדות רבות וכן מועדונים, ברים, בתי קפה ומקומות בילוי אלטרנטיביים אחרים. בקיץ האזור מלהיב עוד יותר, כאשר המסעדות מוציאות שולחנות החוצה, גולשים אל המדרכות, ואז מבוך הסמטאות, העוברות ממש בין הבתים העתיקים של הרובע, הופך ללהיט של העיר.

חשוב לדעת, כי יש ברלין של חורף וברלין של קיץ. מי שמגיע לעיר בחודשים נובמבר-דצמבר מרוויח: במרכז העיר המערבי והמזרחי מוקמים שווקי הכריסטמס, בהם מוכרים מתנות, עצי אשוח וקישוטי חג, אבל בעיקר אוכל ושתייה: "גלו ויין" (יין חם מתובל בתבלינים מתוקים), עוגיות מתובלות בקינמון במבחר צורות המכונות ספקיליציוס, ערמונים חמים על גחלים, בוטנים ואגוזים בציפוי קרמלי, כופתאות פובידל מאודות עם חמאה ופרג בזוקים מלמעלה, ואיך אפשר בלי הבירה והנקניקיות.

בחודשי הקיץ נפתחים ה"ביר גרטן" בתי הבירה, בהם אפשר ללגום נהרות בירה ולבלוס נקניקיות שמנמנות צלויות. את הברלינאים אפשר למצוא שם החל משעות הבוקר המאוחרות. "ביר גרטן" מומלץ הוא: Am Neuen See, Lichtensteinallee 2, Tel. 030-2544930. הוא נמצא מאחורי גן החיות, וכל המי ומי, לצד התיירים, נהנים ללגום שם בירה צוננת בשירות עצמי. מתיישבים על הספסלים הארוכים, ותוך דקות, בעזרתה האדיבה של הבירה, זרים גמורים הופכים לחברים קרובים. בחורף יושבים ב"קניפה" Kneipe, כינוי ברלינאי כללי למקום שבו אוכלים, אבל בעיקר שותים בירה. מקום שווה במיוחד, מסורתי ולא תיירותי: Gambrinus, Linienstrasse 133, Tel. 030-2826043.

גרמנים אוהבים לאכול, אפילו מאוד אוהבים, אם יורשה לי. על האוכל הגרמני המסורתי אין הרבה מה לומר, פרט לכך שהוא בסיסי במהותו, עשיר וכבד בתוכן ומיושן באופן ההכנה וההגשה. פריחתו של האוכל הגרמני העילי החלה לפני עשרים שנה. השפים הגרמנים נדדו בעולם ונחשבו למקצוענים, וחלקם חזרו למולדת ופתחו מסעדות. מספיק להזכיר את "טנטריס" במינכן, את השפים אקהרט, ויצקמן, קוך, האנס האס או היינץ וינקלר. בתחילת שנות ה-90, כשעבדתי בגרמניה, היה נדמה שהולכת ונבנית שם שפה קולינרית חדשה ומעניינת. עם השנים נראה, כי ההבטחה הגדולה ההיא לא מומשה במלואה, ודור ההמשך עדיין לא תפס פיקוד מלא. בברלין בפרט ובגרמניה בכלל נפתחות היום מסעדות, המייצגות את הדור החדש של השפים במטבח הגרמני, וכדאי לראות לאן זה יתפתח.

לתחילת הכתבה

מסעדות גרמניות

  • אלטס זולהאוס (Altes Zollhaus): מסעדה המייצגת את הדור החדש במטבח הגרמני. במקום, שהיה עד לפני 15 שנה תחנת גבול, פתח אחד המסעדנים הבולטים של ברלין מסעדה גרמנית עכשווית. מוגשים כאן קוניגסקלופס (כדורי עגל ברוטב סלק וצלפים), חזה ברווז וכרוב על פנקייק, צלעות טלה בקראסט פטריות, ושומו שמים - תפריט גרמני צמחוני. Carl Herzuffer 30. tel. 030-6923300.
  • מרגו (Margaux): מסעדת הכוכב של השף מיכאל הופמן. היא מפוארת ויקרה, עם תפריט גרמני בטכניקות צרפתיות. כל צהריים מוצעת מנה אחרת ב-14 וחצי יורו, למשל: קוניגסבורג קלופס, אייריש סטיו או פאיילה, ובערב לובסטר, תפריט טעימות עם יין ב- 85 יורו וגם תפריט טעימות מקוצר ב45- יורו, שיספיק בהחלט. ליינות שאטו מרגו נוכחות רצינית בתפריט היינות.unter de linden 78. tel. 030-22652611.
  • פורטליס (Portails): מסעדה-בת של "טנטריס מינכן. אוכל גרמני עדכני ושווה. Kronenstr. 55-58. 10117 Berlin-Mitte. tel. 030-20455496. Tube: Franzoesische Strasse
  • קרטופל קלר (Der Kartoffelkeller): מסעדה שמייצגת את הדור הישן במטבח הגרמני. בתפריט מנות המבוססות על כל מה שאפשר לעשות מתפוחי אדמה, ויש לא מעט. כדאי להתרכז רק במנות תפוחי האדמה. מומלצים במיוחד הקסרולים. Albrechstrasse 14/ tel. 030-2828548.

לתחילת הכתבה

אוכל רחוב ושווקים בעיר

בניגוד לתדמית של עם אירופאי תרבותי ומעונב, הגרמנים ככלל והברלינאים בפרט אוכלים ברחוב לא מעט. בעיר מפוזרים אימביסים (IMBISS), אותם מזנוני מזון מהיר, המתמחים בעיקר בנקניקיות (וורסט בלשון המקום) מעגל בקר ובעיקר חזיר. הבסט סלר ללא עוררין הוא הקורי וורסט- נקניקייה שמנמנה מבשר חזיר צלויה וחתוכה בדרך כלל, ועליה כמות נדיבה של קטשופ מעורב בקארי. יחד עם לחמנייה פריכה מבחוץ ואוורירית מבפנים, היא מהווה ארוחה שלמה. אוכל רחוב פופולרי לא פחות נמצא בדוכני הדונר, שנפתחו בהשפעת 2.5 מיליוני התורכים החיים בברלין. הדונר עשוי בדרך כלל מבקר או עגל, שחלקו פרוס וחלקו טחון, בדומה לשווארמה שלנו, רק שהפיתה היא לחם תורכי שטוח למעין לחמנייה פחוסה.

את תפקיד הטחינה מגלם האיירן (סוג של יוגורט), והדונר עצמו הרבה פחות מתובל. התוצאה הסופית חגיגה. בקריי היא מאפייה בגרמנית, המאפיות מפוזרות בכל קרן רחוב, ומוכרות מאפים מסורתיים, כמו פרצעל טבעי או מוקרם בגבינה ובייקון, עוגות שמרים ובחושות, לצד לחמים כבדים ועשירים, לפי מיטב המסורת הגרמנית. רשת קופי שופס בשם "איינשטיין" למי שמחפש נשנוש, קפה טוב וארוחת בוקר שווה. באטר לינדל היא רשת מעדניות הפרוסה ברחבי העיר ומציעה כריכים, אוכל חם, אנטיפסטי ופסטה. סניף נחמד ממוקם מול ה"קה דה ווה".

מתקיימת עד היום מסורת של שווקים שכונתיים. בשבתות השכם בבוקר מגיעים טנדרים ומשאיות ופורקים את מרכולתם: פירות וירקות, גבינות, נקניקים ובשרים, ריבות ביתיות, יינות, דבש ובעצם מה לא.

  • ויטנברג פלאץ: שוק קטן עם דוכן דגים מעושנים וכבושים, פסטות תוצרת עצמית, אוכל מוכן ועוד. דוכן קטן מציע לבאי השוק, רקלט חם של גבינה מותכת על נתחי בשר. סביב פזורים בתי קפה נחמדים, כשאחד הטובים הוא "טימ`ס קנאדיאן דלי" בבעלות עולה חדש-ישן מקנדה, שהביא לבירת גרמניה לפני 12 שנה את הבראוניס והמאפינס המצוינים שלו. ולמתגעגעים, "חביבי" נחשבת לאחת הפלאפליות הטובות בעיר, ונמצאת ממש ליד "טים". Time Canadian deli. Maassenstrasse 14. U Nullendorf Platz (*הרכבת התחתית של ברלין מסומנת באות U).
  • קולוויץ פלאץ: השוק החביב הזה ממוקם בפרנצלאוור פלאץ במזרח ברלין, שכונה של יאפים וסטודנטים. הכיכר מלאה בתי קפה, ולשוק עצמו מגיעה עגלה רתומה לטרקטור, עם מרק מהביל המשתנה מדי שבת. בנוסף, תוכלו למצוא דוכן של זוג הולנדים חמודים, המכינים פנקייק הולנדי ולביבות תפוחי אדמה מצוינות. בקיצור, אחלה בילוי לשבת בבוקר.
    ליד תחנת הרכבת U Senefed Platz.

שווה בהחלט לבקר ברובע קרויצברג, בו חיים תורכים רבים. ברחוב הראשי, ברגמן שטראסה, ממוקמים ברים, מסעדות ודוכני שווארמה שווים. בסוף הרחוב שוק מקורה קטן, הפעיל במשך כל השבוע. מי שמגיע בימי שישי או שלישי, יוכל להרגיש ממש באיסטנבול, למראה שוק ענק, שמשתרע ממש ביציאה מתחנת הרכבת התחתית. Kottbusser Tor הוא כנראה השוק התורכי הגדול בעולם, אחרי השווקים באיסטנבול. ליד תחנת הרכבת U Kottbusser Tor.

לתחילת הכתבה

מסעדות בתי מלון

  • אדלון (Hotel Adlon) הוא ללא ספק ה-מלון של העיר. הוא ממוקם בקצה שדרת האונטר דה לינדן (תחת עצי הצפצפה, בתרגום חופשי), ומחלונותיו נשקפים השדרה ושער ברנדנבורג המרהיב. לאכול שם ממש לא זול, אבל לשבת לקפה ועוגה זו ממש חובה. Kempinski, Unter der Linden 77. tel. 030-3026610.
  • ווקס (Vox): היא מסעדה הממוקמת בקומת הקרקע של מלון "היאט" ברלין ונשקפת אל כיכר מרלן דיטריך. האוכל ים תיכוני עם נטייה איטלקית, מטבח פתוח לחלוטין, בר ענק בכניסה וארוחה שהיא חוויה. Hotel Grand Hyatt, Marlene Dietrich Platz 2. tel. 030-255312240
  • ריץ קרלטון הוא מלון חדש שנפתח רק השנה וכבר מכה גלים עם מסעדת הביסטרו שלו: Debrosses. המסעדה היתה יכולה בקלות להיות ביסטרו במרכז פריז עם האוכל, המלצרים והתפאורה. המלצת המקום היא בויאבז, והתפריט משתנה עם חילופי העונות. The Ritz-Carlton, Potsdamer Platz 3. tel. 030-337776400

לתחילת הכתבה

לאונג`ים וברים

  • קולה קרמה (Kula Karma) מסעדה-לאונג` במרכז ה"הקשה מרקט". 2 קומות מעוצבות, קוקטיילים ואלכוהול ואוכל אסיאתי "עם טכניקות קליפורניות". Rosenthalestrasse 36. tel. 030-27582035
  • ניוטון בר (Newton Bar) לא על שם המדען, אלא כמוזיאון חי, נושם ושותה, לזכרו של הצלם האגדי, שתמונותיו מעטרות את הקירות. בר עשיר מאוד, בר סיגרים ואווירה ברלינאית עכשווית. Charlottenstrasse 57. tel. 030-20612999.

לתחילת הכתבה

מסעדות בינלאומיות

  • לותר אנד ווגנר (Lutter und Wegner) מסעדה אוסטרית, שקיימת בברלין משנת 1827. מגישה אוכל אוסטרי משובח, אולי את ה"וינר שניצל" הכי טוב בעיר ואוסף גדול של יינות גרמניים. Charlottenstrasse 56. tel. 030-20295410.
  • קוצ`י מסעדה יפנית, שלה שני סניפים. סושי וסשימי כולל קומבינציות מרהיבות, שיפודים, מרקי אטריות, עיקריות ותפריט מנות על בסיס אורז. ב"מיטה" הסניף חדש יותר, ובו גם מנות ווק רבות, טאטמי לאונג`, גינה גדולה ועיצוב מדהים. Kushi. kanstrasse 30. tel. 030-315087816
    Kuchi Mitte. Gipsstrasse 30. tel. 030-28386622.
  • אמבר (Amber): מסעדה שכונתית מהמטבח הגרוזיני. בצקים ממולאים בבשר וגבינה, פרגיות משוטחות צלויות במרינדה ואוכל טעים ומגרה במיוחד.. Uhlandstrasse 157. tel. 030-8812915
  • האזיר (Hasir): למרות השם, המסעדה לא מתמחה בבשר לבן דווקא, אלא באוכל תורכי. יש לה כמה סניפים בעיר, והיא מגישה אוכל תורכי טעים במחירים סבירים יחסית. בכל מסעדה טאבון עם לחם טרי אפוי במקום, ומנות ישר מהטאבון, מזות קרות וחמות ומבחר קבבים מאזוריה השונים של תורכיה רבתי. Nurnbergstrasse 46. tel. 030-2177774. וברובע קרויצברג עצמו, הסניף שנחשב לאותנטי- Hasir. adalbertstrasse 10. tel. 030-6142373.
  • מונטגנולה (Amuntagnola): מסעדה איטלקית משפחתית וחמימה, מלאה תמיד סועדים, שנראים כאילו הם מכירים ותיקים. ממוקמת בלב אזור הגייז הברלינאי ומגישה אוכל איטלקי דרומי במיטבו. אל תחמיצו את מנת הדגל "קפונטה אלה מונטגנולה" - חציל קלוי חם עם עגבניות שמן זית ושום.Fuggerstrasse 27. tel. 030-2116642.
  • 52 מסעדה איטלקית טרנדית וחדשה עם נוף של נהר השפרה ואוכל שווה. Pfuelstrasse 5. tel. 030-61652818.
  • מאו תאי (Mao Thai): מסעדה תאילנדית נפלאה, עם אוכל אותנטי וטעים וממש לא יקר.  Worther Strae 30. Prenzlauer Berg. tel. 030-4419261.

לתחילת הכתבה

קניות

  • קה. דה. וו (Kaufhaus des Westens ): בכל פעם שאני מגיע לברלין, אחד המקומות הראשונים אותם אני פוקד הוא הקומה השישית של בית הכלבו הזה. מדובר באחד המפוארים באירופה, הממוקם ברחובה הראשי של העיר. קומת המזון יכולה לגרום חלושס לכל חובב אוכל ולדעתי היא הטובה בעולם. אפשר להשיג כאן כל פריט מזון מכל מקום על הגלובוס, מפירות אקזוטיים טריים מדרום מזרח אסיה, דרך בשרים מפרה או כבש ועד סוס בלגי. סחורה יבשה, טרייה או משומרת בשפע, עם מבחר ותצוגה, שפשוט קשה לתאר במילים. בינות המדפים העמוסים פזורות מסעדוניות קטנות, המאפשרות לדגום בזמן אמת את כל השפע הזה. ליד מחלקת הדגים יש אויסטר בר עם מבחר אויסטרים מאירלנד, סקוטלנד, צרפת וקנדה. מוכר חבוש בארט וסינר עומד באותה תנוחה בכל פעם שאני מגיע לשם, נכון לתת טיפים על צדפות היום המומלצות, ודואג למזוג לצידן כוס יין לבן מבעבע. בצד השני מסעדת דגים, שמגישה מנות ממבחר הדגה היומית במטבח פתוח, בית קפה ליד אזור השוקולדים, ובר שמפניה סמוך לאזור היינות. קצרה היריעה מלהזכיר את כולם, ובקיצור אסור להחמיץ. 2410789-1BerlinKundentelefon: 030-2121 0. Kaufhaus des Westens Tauentzienstrasse 2
  • לייסיפר (Leysieffer) - שוקולדים ופרלינים: רשת ארצית המתמחה בשוקולדים קונפיטורות ועוגיות עם כמה סניפים בעיר, המציעה פרלינים ושוקולדים במבחר טעמים. נא להעיף מבט באחוזי חמאת הקקאו, המצוינים על האריזה שיגיעו בסוגים מסוימים עד ל-99%!!!! אל תחמיצו את שוקולד החלב עם אגוזי המקדמיה או הצ`ילי, הלימון, וניל בורבון או הפלפל, את המריר הנקי 99%. אתם תתמכרו לטעם. באחריות. חובה לקנות אריזה של חליטת תה פירות יער אדומים - רק מהריח אפשר להשתגע.
    Friedrichstrasse 68
    tel. 030-20649715.


ובקיצור, חובה למי שמגיע לברלין:

  • קיץ - ביר גרטן וטיול בהקשה מרקט בלילה
  • חורף - קניפה וכריסמס מרקט ברחוב קו דם
  • אוכל - קה. דה. וו. קומה 6
  • נשנוש - קורי וורשט ברחוב

* תודה רבה לאודליה וערן הראל על הסיוע.

  מאת: אבי שטייניץ.
הכתבה באדיבות מגזין על השולחן, גיליון 171, מאי 2005 (אוכלים בחוץ).
להזמנת מנוי למגזין על השולחן- לחצו כאן.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה

סגור
×